Skip to main content
Lapa ir pieejama tikai angļu valodā
h

Pirmo reizi Muzeju naktī piedalīsimies arī mēs - Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas muzejs. Šogad mūsu devīze ir “Atvērts pa īstam” un Muzeju nakts programma veidota sadarbībā ar komponistu Platonu Buravicki. Aicinām apmeklētājus ieskatīties dažādu cilvēku dažādās iekšējās pasaulēs - primāri fiziskajā, bet noslēgumā ar mūzikas palīdzību – arī sapņu un pragmatiskajā.

 

Programma:

No 18.00 līdz 22.00 būs iespējams bez maksas apskatīt muzeja anatomijas, antropoloģijas un iedzimto anomāliju ekspozīcijas. Tajās būs apskatāmi īsti skeleti, embriji, kauli, ķermeņa daļas un orgāni, kas izvietoti kopā ar multimediālu skaidrojumu. Muzeja pirmajā stāvā var iepazīt cilvēka orgānu sistēmas un to anatomiju, kā arī aplūkot galvaskausu kolekciju. Muzeja pazemes stāvā izvietotas iedzimto anomāliju, tetovēto ādu, kā arī embrioloģijas kolekcijas, kas daļai apmeklētāju var būt uztraucošas. Lūdzam katru pašu izvērtēt, vai gribat apmeklēt pagrabstāvā izvietotās ekspozīcijas daļas! Bērniem jaunākiem par 14 gadiem apmeklējums ieteicams tikai pieaugušā pavadībā.

No 22.00 līdz 23.00 uz muzeja terases noritēs komponista Platona Buravicka speciāli Anatomijas muzejam radīta muzikāla performance “Iekšējo pasauļu tīrumos”, kuros komponists reflektēs par cilvēka iekšējām pasaulēm un to savstarpējo mijiedarbību. Performance būs skatāma no muzeja pagalma. 

Performances apraksts:

Ir cilvēki, kas paziņo, – kad es vēršos pie savām domām, ieskatos savā iekšējā pasaulē, man tur ir interesantāk, un es tur jūtos daudz ērtāk nekā ārējās fiziskās pasaules vidū.
Ja pētām šo jautājumu smalkāk, varam secināt, ka cilvēkam ir vairākas iekšējās pasaules: sapņu jeb aizmirstībā krišanas pasaule, pragmatisma jeb plānošanas pasaule un iekšējā fiziskā pasaule. Cilvēka iekšējo fizisko pasauli varam pētīt tikai, pateicoties tādiem sasniegumiem kā magnētiskās rezonanses tomogrāfija, datortomogrāfija vai rentgenstari. Savukārt, sapņu un pragmatisma pasaules uzbūve un darbība gandrīz nav aprakstāmas.
Ir radikālie sapņotāji, kuri dzīvo tikai savā sapņu pasaulē. Viņiem ir ļoti grūti dzīvot ārējā fiziskajā pasaulē, grūti eksistēt starp mums. Tādi cilvēki nereti apgrūtina dzīvi saviem tuvajiem un paši sajūk prātā. Ir radikālie racionālisti, viņiem vai nu nav, vai nu tie neizmanto sapņu pasauli. Viņi dzīvo tikai aprēķinos un plānošanā. Viņi dzīvo viegli, viņi daudz ko māk, bet visu, ko viņi dara, viņi dara, ņemot vērā savas intereses un vajadzības. Ja tādu cilvēku māte nav savlaicīgi ievirzījusi, diez vai tas izdosies sabiedrībai – tādi neaudzināti pragmatiķi nodara sāpes apkārtējiem.
Visbeidzot ir radītāji, darītāji un apvienotāji – šiem cilvēkiem sapņu un pragmatisma pasaules ir apvienotas. Sapņi pārvēršas par idejām, idejas, savukārt, ir materiālu un vienlaicīgu darbību secība. Līdzīgi kā ar Higsa daļiņu (bozonu)– tas nav vienkārši sapnis, sākumā tā bija ideja, kā pamatā bija matemātiska konstrukcija, kura iedvesmoja konkrētu fizisku eksperimentu, kurš, savukārt, pierādīja tās reālo eksistenci fiziskajā pasaulē. Līdzīgs process notiek skaņdarbu komponēšanā, gleznošanā, valsts dibināšanā un pārvaldīšanā.
Šoreiz RSU Anatomijas muzejā tiek piedāvāta iespēja ieskatīties dažādu cilvēku dažādās iekšējās pasaulēs - primāri fiziskajā, tad sapņu un pragmatiskajā. Vai Jums izdodas apvienot savus sapņus un pragmatismu kādā idejā?

 

4-rasols-sandra-jascerica.jpg

 

 

Location

Date: