Skip to main content
Lapa ir pieejama tikai angļu valodā
Kino vakars un diskusija "Brīnumdakteri"

Kino un diskusiju cikla otrajā vakarā 1. septembrī plkst. 18 tiks izrādītas divas digitalizētas dokumentālās mācību kinofilmas Medicīna un laiks un Dziedniecība un veselība (epizodes ar Zilākalna Martu).

Šīs Latvijas PSR Veselības aizsardzības ministrijas pasūtījuma filmas pauž tā laika varas noraidošo attieksmi pret tautas dziedniecību un dziedniekiem. Vērtējot filmu no mūsdienu skatījuma, šie ir reti tā laika vizuālie materiāli, kuros varam redzēt slaveno latviešu dziednieci Zilākalna Martu un citus tautas dziedniekus. 

Kinofilma Medicīna un laiks – 1972. g., krievu valodā ar titriem latviešu un angļu valodā, 22 minūtes.
Kinofilma Dziedniecība un veselība (epizodes ar Zilākalna Martu) – Rīgas kinostudija, 1975. g. Filma krievu valodā ar titriem latviešu un angļu valodā, 10 minūtes. Režisors Arvīds Krievs, operators Ralfs Krūmiņš, scenārija autors O. Bobiļeva, mūzikas autors Mārtiņš Brauns, teksta autors Andris Jakubāns.

Pēc filmas seansa aicinām piedalīties diskusijā. Diskusijas dalībnieki:

  • Aigars Lielbārdis, folkloras pētnieks
  • Arvīds Krievs, kinorežisors
  • Janīna Kursīte-Pakule, latviešu literatūrzinātniece, valodniece, publiciste, rakstniece, politiķe
  • Moderators – medicīnas vēsturnieks Juris Salaks

Šā cikla pasākumu apmeklējums – bez maksas. Apmeklēt kino vakarus varēs gan klātienē RSU Anatomijas muzejā, gan vērot tiešsaistē platformā Zoom. 
Pieteikties dalībai klātienē: https://www.rsu.lv/form/muzejs-diskusijas-010922
Pieteikties dalībai tiešsaistē: https://www.rsu.lv/form/diskusijas-brinumdakteri-remote

Diskusiju cikla “Zinātnes, kultūras mantojuma un ideoloģijas krustpunkti RSU muzeja krājumā” kino vakari tiek rīkoti ar mērķi nodrošināt plašāku pieejamību RSU muzeja krājumā glabātajām vēsturiskajām mācību filmām, vienlaicīgi īstenojot to satura un kino māksliniecisko izteiksmes līdzekļu un to iedarbīguma analīzi un skaidrošanu, kā arī veidot sabiedrības izpratni par padomju režīma ideoloģisko audzināšanu kā nozīmīgu kultūrvēsturisku fenomenu XX gs. otrajā pusē un veicināt paaudžu savstarpējo sapratni.

Diskusiju ciklu “Zinātnes, kultūras mantojuma un ideoloģijas krustpunkti RSU muzeja krājumā” atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.logo-josla-isa-02.png

Location

Date: